Vad är så roligt med lustgas?

Skrattgas “lustgas” är det vanliga namnet på ett inhalerat lugnande medel, som används i tandvård och sjukvård. Skrattgas får sitt namn från känslan av välbefinnande och giddiness som det kan orsaka. Det orsakar också en minskning av känslan av smärta, vilket kan vara till hjälp om du behöver allvarlig tandvård, till exempel en krona eller avlägsnande av en tand.

Den aktiva ingrediensen i skrattgas är lustgas (även känd av sin kemiska formel: N2O). Lustgas är färglös och luktfri, även om vissa tandläkare kommer att lägga trevliga dofter som vanilj eller frukt till gasen för att uppmuntra inandning, särskilt hos barn. Skrattgas krävs för att inkludera minst 30% syre. Den vanligaste blandningen av gaser i tandläkarpraktik är 30% syre och 70% kväveoxid. Tandläkare kan variera denna blandning uppåt om det behövs för att få önskad sedering effekt.

Gasen ges till dig med en gummimask som passar över näsan så att tandläkaren fortfarande kan komma åt din mun. Gasen inhaleras kontinuerligt under hela förfarandet, och tandläkaren kommer att underlätta dig på det och lindra dig av det genom att variera koncentrationen av lustgas. De flesta patienter rapporterar effekterna av skrattgas som en känsla av välbefinnande, nästan som en “glad berusad”, men lustgas har ingen av de påverkar på dom eller samordning som är full har. Många patienter rapporterar också fysiska känslor, såsom en varm eller lätt vibrationskänsla i kroppen. De flesta känner också en minskning av smärta sensioner, och någon smärta som de kan känna att de inte verkar tänka på. Om tandproceduren kräver lokalbedövning som administreras genom en injektion, kommer många patienter inte ens att märka nålpinnen. Om du upplever illamående eller yrsel när du skrattar gas, berätta för tandläkaren direkt eller helt enkelt ta bort din mask: detta är ett tecken på att koncentrationen av lustgas är för hög för dig.

Skrattgas är unik jämfört med andra dentala sedering tekniker (såsom ett lugnande piller eller I. V. läkemedel) eftersom det börjar fungera mycket snabbt och avtar nästan omedelbart när du slutar andas in den. De flesta patienter känner effekterna inom 20-30 sekunder efter inandning och blir mycket avslappnad inom 3-5 minuter. När tandläkaren avslutar behandlingen och gradvis byter patienten tillbaka till syre, kommer effekterna att avta inom ca 5 minuter. Det betyder att till skillnad från andra typer av sedering finns det ingen” baksmälla ” period av sömnighet efteråt, och de flesta patienter kan köra sig hem (efter att ha utvärderats av tandläkaren, förstås).

Skrattgas lever upp till sitt vänliga namn som en mycket säker men också mycket effektiv form av sedering. Om du eller en familjemedlem är i behov av ett tandläkarförfarande och är intresserad av lustgas, tveka inte att fråga oss om det är rätt för dig.

Navigation